söndag 8 april 2012

Pengar och sparande

Den här bloggen handlar om vägen till frihet och en av de grundläggande verktygen för att nå dit är att ha tillräckligt med pengainflöden som kan skapa denna frihet. Då är det viktigt att vara på det klara med hur man värderar pengar och rollen pengar har. Många gånger pratar jag med människor som ser pengar som något nödvändigt ont som de helst inte vill prata om och som mer eller mindre går på automatik; jobb, lön, betala räkningar, köpa upp resten av pengarna lagom tills nästa lön kommer. Denna inställning och ”huvudet i sanden mentalitet” leder tyvärr till många problem i ens liv och i samhället i stort. Just nu går vi igenom en finansiell kris som man i förenklade ordalag skulle kunna förklara för vilken grundskoleelev som helst: ”Folk (läs nationer) har lånat för mycket pengar som de inte kan betala tillbaka”. Nu har tack och lov inte Sverige drabbats lika hårt som vissa andra, men skrämmande är att en allarmerande stor del av de Svenska hushållen har liknande ekonomisk situation som Grekland, USA, Spanien, Portugal, Irland m.fl. Vi har även en Storstadsregion med Stockholm i spetsen där hus/lägenhetspriserna har ökat väldigt mycket med den övertron att ”en lägenhet är en säker investering som bara kan gå upp i pris”, som en av våra bekanta sa när de skulle rättfärdiga ett högt pris på lägenheten de köpte. Nu är jag inte en debattör om bostadssituationen i Stockholm och tänker inte säga varken bu eller bä om den saken. Vad jag ville få fram var att en allt för stor del av hushållen i vårat land (vår värld) inte har en fungerande ekonomi och litar blint på floskler som den evigt uppgående marknaden.

Så varför denna ”utskällning” av folks syn och hantering av ekonomi? Jo, tanken var att ge lite tips på hur man ändå kan göra för att börja leva lite mer ekonomiskt och sparsamt.

Först och främst måste man komma bort ifrån inställningen om att pengar är någonting ont och att de som har pengar är dåliga människor, som en annan bloggare fick som kommentar på sin blogg. Jag vill här rekommendera en nybörjarbok som är lättläst och pedagogisk: Tobias Schildfats bok ”Vägen till din första miljon”. Där går han igenom pengar på ett mycket bra sätt som de flesta kan relatera till. Så nu när du är motiverad att spara in på dina utgifter, för det måste du verkligen vara för att det ska fungera, så följer en liten lista som man kan ta russinen ur kakan och följa sin egen modell.

En budget: Detta är ett mycket bra verktyg som jag starkt rekommenderar. Om man inte gillar att sätta en budget skulle jag ändå rekommendera att man skriver ned/sparar kvittona som man sedan sammanställer för att få kol på vad man faktiskt spenderar pengar på och hur mycket det blir per månad.

Sätt ett mål och håll dig till det: Det kan vara hur enkelt eller komplicerat man vill, det viktiga är att börja och kanske inte ta sig vatten över huvudet . Vårt slutmål är ju att bli ekonomiskt fria men det kommer ta många år och vi har därför satt olika delmål som resulterar i vardagliga beslut.

Matlåda istället för att äta ute: Jag tror de flesta inser hur mycket pengar man kan tjäna på denna punkt, det svåra är att komma sig för att göra det när man är trött på kvällen. Det enklaste sätter vi kommit på är att laga extra mat när man äter sitt sista mål för dagen och stoppa ned det i matlådor som får stå i kylen.

Ingen snabbmat eller småmatsinköp: Tanken är att den mat du köper ska du göra på Ica Maxi, Willys och de andra kedjorna, inte Pressbyrån, McDonalds eller andra matställen för en snabb hungersnedsättare. Här krävs det att man planerar sin dag om det ska fungera för tanken är inte att man ska gå hungrig bara för att man inte ska köpa något utan man ska ha en banan eller macka med sig hemifrån om man behöver äta ett mellanmål.

Dra ned på lyxkonsumtionen: Här menar jag den konsumtion som egentligen inte är nödvändig och kan vara svårt för vissa då de vill unna sig något extra efter en jobbig dag. Läsk, godis, chips är väl bra saker att börja med som faktiskt inte bara hjälper din ekonomi utan även får dig att må bättre. Jag förstår att detta är tufft, speciellt i påsktider som dessa. Det är inte lätt att säga ifrån ibland och hur långt man ska dra denna gräns är upp till var och en men man får hela tiden tänka på målet man har och förhoppningsvis så inser man att budgeten eller målet man förhoppningsvis har väger tyngre.

Tobak/alkohol: Denna punkt är egentligen en del av lyxkonsumtionen enlig mig men jag tycker den ska få sin egen punkt då den kostar så mycket pengar. Vill man dra ned på kostnaden så är detta en bra punkt att ta sig ann och för alla dom som tycker att pengar är någonting ont som för dåliga saker med sig, vad gör då inte dessa två saker. Jag tänker inte vara någon moraltant men hur många liv och familjer har inte dessa två saker förstört?

Handla i prisvärda butiker: Detta brukar nog de flesta göra men av bekvämlighetsskäl och tidsbrist kanske man väljer en lite dyrare affär, det tär på ekonomin.

Jämför alltid priserna: Detta gäller allt man ska köpa och inte bara mat. Den tiden man spenderar på att titta igenom alternativen lönar sig alltid.

Läs det du kan på nätet: När jag ibland går in på pressbyrån när jag väntar på tåget så brukar jag gå fram till tidningshyllan och titta på alla dessa tidningar som finns om allt och inget. Jag tycker vissa av dom kan vara intressanta men jag köper dom ändå inte då det kostar mer än det smakar. När man sedan tänker på att man i många fall kan få samma information gratis genom nätet så faller tidningarna bort illa kvickt.

Byt bil: Har man en bränsleslukande bil kanske det är idé att byta till en bränslesnålbil eller att helt välja bort bilen i de fall som det går. Många gånger är det av ren bekvämlighet man har en bil.

Köp begagnat: Begagnade kläder och saker brukar gå i mode fram och tillbaka men är ett mycket bra sätt att spara pengar på. Blocket, tradera, myrorna, ja det finns enkla sätt att dra ned på inköpskostnaderna.

Utvärdera din försäkring: Det skiljer sig mycket i pris och innehåll i våra försäkringar. Utvärdera dom med jämna mellanrum så att du inte betalar dyra pengar för något du kanske inte behöver eller kan få billigare.

Byt elleverantör/var medveten om elförbrukningen: Man kan tjäna mer än man tror på att se över sin elsituation. En annan enkel grej som många glömmer är att släcka efter sig för att hålla elnotan nere.

Byt mobiloperatör: Detta är något som har hjälpt oss att behålla våra surt förvärvade pengar. Försök få en uppfattning om vilket bolag dem ni ringer mest har och se om det inte skulle löna sig med ett annat paket eller bolag helt och hållet.

Rengör baksidan av kylen och frysen regelbundet: Detta är något jag själv är dålig på och gör det bara sporadiskt men man sparar mycket el på det. Tänk på att kylen och frysen står påslagna dygnet runt, varje dag och bara en liten förbättring kan ge stora konsekvenser. Det kanske till och med är idé att byta ut dom mot mer elsnåla modeller.

Flytta: jag vill påpeka att detta är en extrem punkt som man inte gör i en handvändning men som kan behövas för hushåll som helt enkelt inte har råd att bo kvar. Det är även något man kan vara uppmärksam på och se om man inte kan tjäna några hundra i månaden om man bytte område.

Låna inte pengar: Håll er borta från dyra lån och speciellt konsumtionslån som oftast kostar mer än man först tror. Betala av dom lån du har så fort du kan så att du blir mer fri med din ekonomi och slipper all ränta. Det ända lånet jag kan se som är direkt nyttigt att ta är det vi gjort med CSN-lånen där vi investerar pengarna till högre ränta än de kostar oss.

Spela inte bort pengarna: Många spelar bort summor som hade gjort större nytta i bankboken i hopp om att vinna den stor vinsten. Skapa vinsten genom att ta tag i ditt eget öde istället för att hoppas att det ska komma farande med posten.

En sista motivation som det är lätt att komma ihåg är Nikes budskap ”just do it”. Gör om den till ”just don’t” nästa gång du känner dig frestad att köpa något du vet att du inte borde och gå därifrån.

Här kommer för övrigt en mycket enkel budget/ utgiftskoll som jag hoppas att kan få er att vilja ta steget mot en friare framtid.

Kostnad för
Idag
Budget
Mat
Utelunch
Kläder och skor
Fritid
Förbrukningsvaror
Kostnader för lån
Kollektivresor
Läkare/tandläkare/medicin
El
Annat (Tex Tobak,alkohol,godis,presenter etc)
Pengar att spara varje månad till semestern
Sparande för buffert.
Kostnader för bil

/Henrik

1 kommentar:

  1. Tack för tipsen. Jag har velat spendera mindre pengar under en tid nu men ditt inlägg fick mig att ta tag i mig själv och börja.

    SvaraRadera