fredag 23 november 2012

100% värdeökning!


Oj oj oj, vår senaste värdering av lägenheten var en besvikelse. Henrik skrev om det i bloggen och var ganska upprörd över att mäklaren tog ett så högt pris, så upprörd att han kallade inlägget "mäklarbluff".

För c:a en vecka sedan såg vi dock att en nästan identisk lägenhet till vår hade sålts för mycket över det priset mäklaren hade föreslagit för oss. Så vi kontaktade de som hade sålt den för det vi tyckte var ett väldigt högt pris och idag kom de och värderade vår lägenhet. Vi fick mycket bättre intryck av dessa (mäklare+praktikant) och till vår glädje trodde de att vår lägenhet kunde säljas för ännu lite mer än lägenheten de just sålt, detta därför att vår lägenhet inte har fuktskada, det hade den andra.

Nyheten var god eftersom vi i så fall skulle tjäna in c:a 100 % på priset vi köpte lägenheten för (den nya värderingen låg på 650 000 istället för 450 000 som förre mäklaren värderade den till). Detta blir ren vinst eftersom vi köpte lägenheten (310 000) utan att låna.

Det skulle inte bli en så dålig avkastning på de pengarna direkt, nu har vi gottat oss hela dagen i detta faktum. Eftersom dessa mäklare kom med godare nyheter än den förre mäklaren så blev vi mycket mer positiva till vad de skulle ta betalt... bara 2000 mindre än förra mäklaren... som Henrik tyckte tog överpris...

Det är intressant hur mycket tillit till en person/produkt kan påverka hur man ser på en summa. När man köper bostad är några tusen ingenting i jämförelse med om man t.ex. köper ett klädesplagg. Detta trots att det handlar om lika mycket pengar. Henrik skulle köpa en ny rock så han kunde se proffsigare ut när han nu börjar gå på arbetsintervjuer. 1800 för en rock gjorde dock Henrik till något av en Scrooge, och han ville ha några dagar på sig att tänka över saken. Hade vi budat på en lägenhet eller betalat en mäklare för att sälja vår lägenhet hade dessa pengar inte varit värda nånting. Tänk arr pengars värde är så relativt. Just nu återstår att bestämma hur snart vi kan hitta ett nytt boende så vi kan göra vår 100 procentiga förtjänst. :)

Vid pennan//Rebecka

4 kommentarer:

  1. Tack för en bra blogg!

    Så sant att man lätt värderar pengar och värde helt olika beroende på situation. Detta får ibland till följd att folk går på krogen mer, för att de ändå var tvungna att bjuda 300 000 mer på huset de just köpte.

    Varför bryr ni er om hur många procent lägenhetens värde gått upp? Vill ni flytta? Kommer ni att köpa nytt eller hyra?

    Jag förstår heller inte varför ni betalade för en värdering, det har jag aldrig behövt göra, varken i små eller stora städer.

    SvaraRadera
  2. Värderingen var gratis, det blev nog lite syftesfel där. Mäklaren skulle ha pengar om vi sålde lägenheten genom honom och inget annat. Jo vi vill flytta, det är själva tanken bakom att ta hit mäklare. Vi får dock se hur det blir, vi står i valet och kvalet just nu. Tanken är att köp nytt men för de behöver vi ta ett lån och för det behöver någon av oss ett "fast" jobb.
    Anledningen att använda denna mäklare och just nu är att en identisk lägenhet gick för ett högt pris och det finns intressenter kvar som vill ha vår lägenhet.
    Jag hoppas detta svarar på dina funderingar.

    SvaraRadera
  3. Till syvende och sist så är värdet på bostaden det man får för den när man säljer och om man är beroende av att värdet har ökat så är man ute på hal is. Dock så är det kul för er om det visar sig att värderingen stämmer den dagen ni säljer!

    Varje krona är lika mycket värd och felet folk gör när de bjuder över med 10 000 kr i en budgivning men inte köper en slips för en tusenlapp är att folk bara är rationella i det senare fallet men inte i det första. I det första fallet så räknar folk om till "kostnad" istället och får 10 000 kr till en futtig månadskostnad baserat på en låg ränta och förtränger att det är riktiga pengar det handlar om. Det kan stå en dyrt om det visar sig att värdet på just den enskilda lägenheten går ner den dagen man av något skäl säljer.

    Jag har själv gjort och tänkt likadant och det gick tack och lov bra då jag sålde min lägenhet, men jag skulle inte göra om samma sak idag.

    SvaraRadera
  4. Ja vi hoppas givetvis på det och som det ser ut nu verkar det rimligt. Vi är dock inte beroende av värdeökningen utan det skulle innebära att vi kan spara mer pengar varje månad och inte att vi går utan boende eller kläder. Långsiktigt tänk igen... gäller att ha is i magen fast man så otroligt gärna vill bo finare...

    SvaraRadera