söndag 29 juli 2012

The Wolf of Wall Street

Jag såg en intervju med Jordan Belfort som skrivit boken "The Wolf of Wall Street" som kommer bli en film och blev väldigt inspirerad och skule vilja rekommendera alla läsare att ta en timme och lyssna på intervjun. Han pratar väldigt mycket men om ni bara kan fokusera och skala bort hans långa formuleringar så kommer ni få ut mycket av det och jag tänkte presentera lite vad han sa här:

Den här killen jobbade på Wall street och tjänade en massa pengar, gjorde lite olagliga saker och hamnade i fängelse och vad han gör i boken är att berätta hans historia och vad han lärde sig från det.
Han pratar mycket om fyra saker som kan få vem som helst att bli duktig på det man gör och rik. De fyra sakerna är: Vision, hantera sina känslor, tro och strategi och jag tänkte gå igenom det han sa om dom här nere.

Vision. Han gör en distinktion mellan mål och vision där han menar att mål är bra men har man ingen högre vision så kommer man misslyckas. Man måste alltså ha en polstjärna som leder en rätt oavsett hur många mål man misslyckas med annars är det lätt att man ger upp efter ett tag. Många människor ser på sina liv och önskar någonting stort men handlar aldrig.  Ofta handlar det om att man berättar en historia för sig själv som blir ens verklighet om hur just du inte kan klara av det för dittan och dattan, man bortförklarar och klagar. Istället ska man se saker som man vill att dom ska vara, man måste se det, smaka det, känna det för att det ska gå i uppfyllelse, annars är det bara en tom önskan.

Hantera sina känslor. Är man arg nedstämd eler allmänt negativ kommer man inte göra bra ifrån sig och allt runt omkring kommer ta åt sig av den negativitet du utsöndrar. Man måste ha mod nog att agera när rädslan kryper på för det är fattiga människor (inte bara pengamässigt utan i alla spekter av livet) som springer ifrån rädsla.

Tro. Han pratar inte här om en tro på Gud eller någonting annat religiöst utan den tro man har om världen och hur den fungerar. Han menar att man måste bryta sig loss från den hämmande världssynen och ersätter den med en tro på att man klarar av allt man vill och att även om man ramlar och slår sig några gånger så handlar det om hur många gånger man rese sig upp och fortsätter. Han pratar även om hur viktigt det är att inspirera varandra, ens arbetskamrater, ens barn, sin respektive för att få dom att bryta ned dessa barriärer också så att de senare kan inspirera dig.
Money is not going to buy you happiness but an absent of money can buy you an aweful lot of misery.
There is no amount of poverty in you life that can make another person rich.
There is no amount of misery in your life that can make another person happy.
There is no amount of sickness in your life that can make another person healthy.

Strategier. Hna pratar väldigt lite om detta ämne så vitt jag förstod men det jag snappade upp var att det i hans bok finns ett "recept" på ur man övertalar människor att agera. Han pratar även om allmänna strategier men som sagt, inte mycket, så man får nog läsa boken för lära sig mer.

Några andra saker han pratade om var att man inte ska nöja sig utan att hela tiden fortsätta framåt mot nya visioner och mål. Jag har ett talesätt som jag på intet sätt har kommit på själv men som lyder: Om du inte siktar mot stärnorna så hamnar du aldrig på månen. Alltså sikta högt så kommer du högt.

Ens misstag är viktiga, man blir starkare av sina misstag än sina succeer och tar erfarenheter och lärdomar av det för att bli den du är/vill vara, men man är inte sitt förflutna

Man hittar så mycket styrka, passion och mod från sin egen historia om man har en destination och vision, inte bara ett mål.

Han pratar även om några av hans största misstag som han gjort i sitt liv, och det var att han skaffade saker eller gjorde saker bara för att andra hade haft saken eller gjort saken. Vad jag tar från det är att man inte ska anpassa sig efter vad grannen eller vännen tycker att man ska ha eller göra bara för att göra dom glada utan göra det man verkligen vill göra för sin egen skull, bara för sin egen skull. Jag vet att Rebecka har skrivit några rader om det i tidigare blogginlägg som ni kan läsa här om ni vill veta mer om just det.

Jag vill avsluta med den mest destruktiva saken han trodde på innan han åkte in i fängelse, och det var från Gordon Gekko "greed is good". Det är inte greed som är bra, det är ambition och passion. När du har "greed" så försvinner etik på en gång.
///Henrik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar